Den mest olycksbådande händelsen i Diretide är det årliga upphävandet av Roshans förtrollning. Befriad från sin fasansfulla lya, tvingas han ut på jakten på den enda föda som kan tillfredsställa hans djävulska begär: Greevilkola!

Medan Roshan strövar igenom den ändlösa natten, fyller hjältar sina kistor med söta godsaker, varje lag tävlandes i att samla mer kola än den andra... tills Roshan får vittring på dem! Och då, likt en fjällig, bevingad, fullkomligt episk version av grannskapsmobbaren, kommer Roshan inte låta några ynkliga hjältar stå mellan honom och hans kola.

När han har proppat sig full, drabbas Roshan av åkomman känd som Sockerruset -- och då är hela grannskapet i fara. Det kommer kräva den kombinerade styrkan, snabbheten och skickligheten av både Radiant och Dire för att få Roshan på fall.

Efter att ni har klått upp besten, är belöningarna sannerligen goda. För där det normalt hyser ost och odödlighet, tappar Roshan under Diretidesäsongen sällsynta essenser och till och med (konstigt nog) ägg!*

På tal om essenser, det är precis vad tiden är! Klockan går! Gryningens Tupp och Skymningens Varg håller på att bli hesa!

Varje strid mot Roshan bevittnas och spelas in av den myndiga, bedömande ögat av en drönarfågel, som omedelbart flyger iväg för att rapportera till den stora sekreteraren i himlen. Det är skönt att veta att även i Diretide, så är det någon som bryr sig.

När det gäller tillverkandet av Greevilkola, så har Yhaurons godistillverkare hållit sitt recept hemligt. Och det är inte konstigt. Det är ett riktigt hemskt recept!

Faktum är att, skulle Greevils någonsin upptäcka vad som har gjorts i deras namn, skulle en Yhauronisk godistillverkare aldrig mer få lugn och ro. Men vi kan avslöja hemligheterna här, för Greevils läser aldrig (och Yhauron uttalas inte på något sätt som det stavas).

Det är faktiskt väldigt enkelt. Ta en Greevil. Sträck ut och vik den tiotusen gånger på en färgglad greevil-kola-sträckbänk, och abrakadabra: Färgglad, välsmakande, seg och extremt broskig kola!

Är det konstigt att det bara är Roshan som har mage för sånt?

Om du är en snäll person som tycker att Diretidesäsongen är för läskig, så kan du driva ut Dire-andarna genom att shoppa. I Dota-butiken kan du hitta säsongsutstyrslar för Invoker, Death Prophet, Windranger och Antimage, tillsammans med nycklar för att öppna dem särskilda Dire-kistorna som tappas under Diretidestrider. De är alla en del av det bedrövliga Dire-firandet, så de kanske är lite läskiga. Men det finns inte något som helst hotfullt med en bedårande baby-Roshan.

Höjdpunkten på Diretidefestivalen är, ironiskt nog, ett tillfälle för glädje.

Glädje, det vill säga, om du finner hopp i ankomsten av svärmar av kaosälskande Greevils, för det är då de kläcks!

Under Diretidefirandet så måste du sköta om ditt ägg väl. Mata den med essenser som Roshan tappar... eller inte! Det är upp till dig. Det sägs (av någon klok gammal man) att ungarna är väldigt lättpåverkade, och att varje essens påverkar varelsen unikt. Finns det någon metod för detta vansinne? Försök och misstag, och lite resultatjämförande, kommer säkert avslöja reglerna för Greevilskötsel.

Till varje hjälte som förföljer och dräper Roshan, kommer ett ägg att falla. Om du skulle vilja experimentera mera, så finns Greevilägg också i Dota-Butiken. Köp ett dussin -- eller kanske ett gross, för att hedra smaken av Greevilkola.